jueves, 23 de mayo de 2013

Mirar enrere, mirar endavant


En aquesta entrada no parlarem de cap partit de futbol, ni farem cap entrevista a cap esportista. Ens prenem aquesta columna, després d’un temps de silenci, com una mena de sumari per reflexionar sobre el que vindrà pròximament en aquest blog. I en especial sobre com vindrà. Accelerarem, doncs, el ritme d’entrades que el blog ha registrat en el seu primer i breu període de vida, alternant a partir d'ara els continguts periodístics —donant rellevància a les entrevistes de personatges destacats, llunyans; trepitjarem les fronteres— amb altres entrades més breus, de nou format, en les que abocarem les nostres reflexions personals sobre les pràctiques periodístiques esportives, i també generals, que es practiquen a la xarxa: un nou horitzó que ja està esdevenint camí i empremta de la premsa escrita.

Així doncs, és aquesta entrada una cruïlla on es troba el passat i el futur de La leyenda del 10. El present no existeix en aquesta plana: la lletra escrita, la reflexió, és part del passat, una manera d’estirar-lo per evocar les seves emocions, refer-lo amb altres pensaments, i tot deformat, arribar a aprendre alguna cosa d’ell. Per exemple, podem rememorar un partit de futbol per revestir-lo de misticisme. L’altre dia recordava el dia que el Nàstic de Tarragona va ascendir per darrer cop a la Primera Divisió espanyola. Vaig veure el partit en una televisió que no acabava d’agafar el canal i, entre la boira UHF, es podia divisar la calba d’en Luís César, aquell entrenador gallec que va obrar un miracle i, com el geni de la llàntia, va desaparèixer. Una temporada més, molts fitxatges després, i dos tècnics despatxats, l’equip tornava a Segona amb un somni viscut, com qui es lleva d’una borratxera en un llit estrany. Però l’evocació del passat mai és innocent. Parlem d’aprendre d’ell, i una cosa m’ha quedat clara en les meves esporàdiques visites al Nou Estadi aquesta temporada. La reminiscència d’un Nàstic d’elit em donava l’altra cara que la realitat em negava. Anar la primera volta aquesta temporada al coliseu grana era entrar en la decadència. Com ho és, segurament, visitar el Carlos Tartiere o enfundar-se una samarreta del desaparegut Club de Fútbol Palencia. Una decadència feta de graderies buides, jugadors inoperants i una sequera golejadora que va durar moltes jornades. Però un bon record en temps dolents és com un gol de rebot i amb el cul després de tres mesos sense marcar-ne cap: un crit a l’esperança, com l’inútil espíritu de Juanito. Un record que vam estirar fins que van arribar els reixos, i van portar, entre noves inversions, de cop, un equip competitiu que obligava a il·lusionar-se. I jo pensava en l’ascens, en aquella tarda davant d’una tele amb les antenes a la babalà, i, de fet, no volia tornar a la realitat. Havia confós el somni amb la vigília. Aquesta melangia que em va dominar tota la segona volta, i que m’impedia tornar al camp, és la que té presonera el poder creatiu d’aquest país.

I més en temps difícils, que tots ho són, però especialment aquests —ens ho repeteixen cada dia els telenotícies i les converses d’ascensor que, més o menys, sempre tenen la mateixa originalitat—, en els que tothom comparteix en veu alta les inseguretats pròpies d’allò que vindrà. Ens han estripat les brúixoles i els mapes. De fet, ens ho han trencat tot. Escoltem els gurús moderns amb una esperança fútil que sabem, en el fons, que no espera res. Perquè tampoc diuen res. Volem una paraula d’ànim i respostes. Un "va, ho estàs fent bé, tot s’arreglarà". Volem saber si la jornada de vuit hores, les catorze pagues i els trenta dies de festa s’han acabat per sempre. És el món del periodisme un món especialment fotut —com tots, eh, no es cregui— sí, com tots, però escolti, que també hem d’inventar-nos un nou lloc de treball, eh. Cadascú el seu, emprenedoria, i intenta trobar el segment de mercat que no està cobert. Visca el branding. Tinc un iPhone i no sé com funciona. I s’han acabat els dies grisos, noi, i la falta de talent. Fàcil és parlar, ho veiem cada dia a Telecinco, però no és tan fàcil començar a picar pedra i marcar noves direccions.

Al marge dretà d’aquesta plana veuran alguns exemples de noves direccions. El mestre, que és el Martí Perarnau, té un magazín esportiu, polifònic i poliesportiu. Qui vulgui llegir sobre el joc, conèixer com s'explica un esport, saber, que entri. Endavant. Fa poc, va obrir un espai de pagament, el Club Perarnau, amb un material exclusiu pels seus abonats. El concepte del freemium, on ofereix gratuïtament aquells continguts d’actualitat, i d’altres de qualitat per intentar atrapar el lector; mentre va teixint tota una literatura espectacular, amb revistes i monogràfics, a la part interior del que va començar com un blog esportiu. Un altre exemple és Camp d’esports. Un web de mínims, senzilla i diàfana, ens obre l’actualitat esportiva del camp de Tarragona, molt imbricada en enfocament amb aquest blog. Es finança, fins on sabem, gràcies a la publicitat, com el model de negoci tradicional. Un diari esportiu en català i tarragoní, a més, virtual. Oferir continguts en aquest àmbit no és gens fàcil. L’últim exemple que volem posar de relleu és la revista en paper Panenka. Fa poc, el meu amic Toine Ramos escrivia al seu Bloc de notes unes ratlles, com li agrada dir a ell, sobre aquest negoci emprenedor, jove i vintage. Un experiment romàntic: crear una revista esportiva que no parla des de la perspectiva habitual, la del diari més venut a l’Estat espanyol, per exemple. Un cas encoratjador i diferent, que potencia un ús transmèdia dels continguts amb aplicacions i web, però que centra els esforços en un format de paper luxós i, quasi bé, lasciu. 
Sort.

Tres exemples molt recents. Tres casos que ens omplen d’esperança i comencen a obrir llum a l’obscuritat. Si més no, encenen una espelma. Cosa molt millor que maleir-la. Perquè la paraula ens ha d’obrir una porta al futur. Perquè si fem present el passat ens estem mentint a la cara. Perquè hem de tornar al camp, pujar les escales i mirar la gespa, amb uns ulls nus i nous cada dia. Perquè avui, ja, comença la nova temporada, la temporada en la que tornarem.